Korzeń omanu jest niezwykle pożyteczną rośliną, którą powinien zainteresować się każdy. Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i działa przeciwzapalnie. Przyda się osobom zmagającym się z problemami skórnymi.
Jak można skorzystać z leczniczych właściwości korzenia omanu?
Wieloletnia roślina, czyli korzeń omanu, od lat jest wartościowym składnikiem domowego zielnika. Jej składnikami są głównie helenina i azulen, odpowiedzialne za jej antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne działanie. Azulen jest też niezastąpiony w leczeniu zakażeń skórnych i wszelkich obrzęków. Jest jeszcze inulina, która wspiera dobre bakterie w jelitach.
Korzeń omanu ma zastosowanie w walce z pasożytami jamy ustnej i jelit. Jest również niezawodnym sposobem na obniżanie cholesterolu, działa wzmacniająco na serce i jest w stanie pomóc w pozbyciu się problemu nieregularnych miesiączek. Poleca się go także kobietom w okresie karmienia – spożywany regularnie wpływa na poprawę laktacji.
Korzeń omanu – jak go zdobyć i jak go stosować?
Korzeń omanu jest dostępny między innymi w aptece bądź sklepie z ziołami, zarówno stacjonarnym, jak i tym działającym w internecie. Bardzo ważny sposób spożywania. Najczęściej jest zażywany w formie naparu. Łyżkę pokruszonego korzenia zalewa się wrzątkiem i po pół godziny odcedza. Jeżeli spożywa się go regularnie, to pierwsze efekty można odczuć już w pierwszych dniach stosowania.
Czas spożywania naparu też nie jest bez znaczenia. Aby pozbyć się pasożytów, należy sięgnąć po niego z samego rana, na czczo. Dolegliwości kobiece powinno się wypijać jedną filiżankę wczesnym rankiem, a drugą przed snem. Przy infekcjach miejsc intymnych roślinę używa się w formie płukanek i nasiadówek. Naparem można też przecierać cerę trądzikową oraz łojotokową.
Korzeń omanu w nalewce ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Do stworzenia nalewki wystarczy 100 gramów sproszkowanej rośliny połączonych z 250 ml alkoholu. Wymieszane składniki trzeba pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 7 dni. Na koniec trzeba ją odcedzić i zacząć kurację. Zalecaną dawką jest pół łyżeczki kilka razy dziennie.
You may also like
-
Cichy bohater metabolizmu – Rola śladowych pierwiastków w codziennym odżywianiu
-
Tworzenie własnych olejów smakowych – porady dla kulinarnych eksperymentatorów
-
Dzieciństwo vs. technologia – Jak ograniczać nadmierne korzystanie z ekranów?
-
Tworzenie szczepionek – Jakie są etapy?
-
Zdrowa ścieżka żywieniowa dla maluszków – jak wprowadzić różnorodność do ich posiłków?